naprawa/ pasowanie wału korbowego Yamaha r1 rn12 rn 19
|
Autor |
Wiadomość |
Totem 2
Banned
Liczba postów: 89
|
naprawa/ pasowanie wału korbowego Yamaha r1 rn12 rn 19
Siema! Jako, że nieraz czytałem opinie min. ŚrubyR1 i różnych innych jegomościów o naprawach silników i ewentualnych rozbiórkach dołu silnika to w końcu się zebrałem, nakręciłem filmik, zamieszczam link, jak taki pasowany i złożony przez nas wał pracuje w bloku. Moim zdaniem nic mu nie brakuje, jest profi i kręci się jak na filmikach z taśmy produkcyjnej. Układ nie stawia, żadnego oporu. Jest to teraz dla nas temat bardzo na czasie, bo po słynnej akcji właściciele pierwszych r6 się na nas obrazili a drugie pół nie chce nam płacić za silnik tyle, żeby można to było zrobić na 100 procent więc tulei cylindrów robi się teraz u nas mało (w zeszłym miesiącu zaledwie 6 silniczków, w tym narazie 4 z czego jeden na wyjeździe) za to r1 rn12 i rn 19 z rozsypanymi wałami to 4 w tygodniu wyjeżdżają. Mamy full oryginalnych, nie naprawianych wałów. Obkupiliśmy się jak głupki. Dorwaliśmy dobry kontakt i na stanie mamy zawsze kilkanaście sztuk. Zobaczcie filmik i oceńcie sami czy naprawdę tych dołów nie można spasować i złożyć bez straty dla pracy układu korbowego. Czekam na merytoryczną dyskusję.
https://www.facebook.com/totem.grg/video...695484474/
Totem Garage
503 797 747
www.facebook.com/totem.grg
|
|
2017-07-23, 01:33 AM |
|
Kejsi
Młody

Liczba postów: 47
Reputacja:
0
|
RE: naprawa/ pasowanie wału korbowego Yamaha r1 rn12 rn 19
Szpaku ja od siebie mogę dodać że u mnie były robione tuleje, wal i skrzynia i jestem mega zadowolony, temat słynnej r6 każdy na tym forum zna ale każdy medal ma dwie strony i oddając im mój moto nie traciłem nic bo silnik był szrot, Karol nie wziął ani złotówki przedpłaty i umówieni byliśmy na to ze jak nie bd mi pasować to zabierają swoje graty ja resztę gratka i się rozchodzimy bez słowo, do tego dostałem pisemną gwarancje na naprawę że wszystkimi danymi moto, dowodów osobistych itp, jak pisałem erka lata jak wściekła i myślę że wyszedłem na tym lepiej niż miałbym kupić drugi silnik, koszta te same i mam pewność co w silniku siedzi, do tego wymagałem dobrej kompresji i taka mam ponad 14 atm.
Totemi zaczęli być aktywni na fejsie a to tylko potwierdza że robią robotę dobrze i solidnie.
Co do tematu to ja jestem zdania że wały i panewy są pasowane wymiarem wewnętrznym do wału a zewnętrzny w blok jest ten sam dla wszystkich, Karol gdzieś pisał o mojej wątpliwej wiedzy ale to ja umiem heftować ?
|
|
2017-07-23, 11:06 PM |
|
Totem 2
Banned
|
Oj Kejsi Kejsi... baaaardzo cie lubię, ale bzdurki gadasz. Czemu ty się ze mną zawsze kłócisz?  wiesz, że serwisówke Yamahy znam na pamięć i ciężko mnie zagiąć z silników  Panewki na blok są po to, żeby wał ustawić w bloku i dlatego właśnie dobiera się je po oznaczeniach gniazd na bloku i czopów głównych na wale, ale co ja tam sie mogę znać hehe  wysokością panewki wyrównujesz te rożnice pomiędzy poszczególnymi gniazdami w bloku i czopami głównymi wału. Oczywiście różnice idą w jakieś ułamki milimetrów, ale musi tak być, żeby taki silnik mógł dobrze pracować. Ja nie wiem skąd się wzięła teoria na tym forum też lansowana, że wał z innego silnika należy przelożyć ze wszystkimi panewkami. Korbowodowe zostają, jeżeli wrzucamy komplet z korbowodami co pracowały z "nowym" wałem ale glówne trzeba pasować, do swojego bloku jeżeli ma być dobrze. Heftnąć fakt faktem nie umiem  a już na pewno nie tak jak ty, ale kiedyś się nauczę
Totem Garage
503 797 747
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-07-25, 02:26 AM przez Totem 2.)
|
|
2017-07-25, 02:24 AM |
|
Totem 2
Banned
|
O to to to to  no i powiedz... źle się kręci?
|
|
2017-07-27, 10:12 PM |
|
Totem 2
Banned
|
(2017-07-29, 10:33 AM)kiki napisał(a): Ale wały ładujesz ori od rn12 i rn19 ?
Pozdro
kiki
Tak. Wał leci ori, nigdy nie naprawiany absolutnie żadnych śladów zużycia. Trzeba go tylko pasować w blok nowymi panewkami i ewentualnie założyć nowe na korby w nominalnym rozmiarze
Totem Garage
503 797 747
|
|
2017-07-29, 06:43 PM |
|