jakie buty motocyklowe? alpiny, sidi, czy może coś innego?
Autor Wiadomość
VIP Offline
...
**

Częstochowa
Litr K6

Liczba postów: 92
Reputacja: 0
RE: jakie buty motocyklowe? alpiny, sidi, czy może coś innego?
Polecam od siebie te: http://www.rainers.pl/?s=produkty_obuwie...we&model=6

Mam takie, według mnie wygodne, trwałe i estetyczne, a przede wszystkim przynajmniej wydają się bezpieczne.
2016-03-10, 09:59 AM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
griosek Offline
ninja

Warszawa
zx10r

Liczba postów: 796
Jeszcze mam takie pytanie:
Wiem, że i tak będę musiał sam przymierzyć, ale jak jest z numeracją Alpiny VS SIDI?
Alpiny miałem 43 i była dla mnie tak 0,5 numeru za duże, natomiast 42 były za małe.
Natomiast dowiedziałem się teraz, że SIDI ma zaniżoną numerację i jak ktoś miał 43 alpiny to sidi muszą być 44... a może właśnie 43 sidi będą jak nieistniejące i dla mnie idealne alpiny 42,5? Red_icon_wink
A piszę dlatego, że we wszystkich sklepach jakie mam w okolicy nie mają rom. 43 :/, wiec nie wiem czy warto jechać jak i tak nic nie kupie, więc może lepiej poczekać na dostawę... a sezon tuż tuż...

2016-03-11, 02:20 PM
PatrykNSR Offline
Dzida

Staszów
SC59 2014 Black

Liczba postów: 193
Ja miałem SIDI 43 i był dobre, natomiast alpiny 42 i tak samo było z innymi modelami tych producentów. Zawsze alpine musiałem brać rozmiar mniejszą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-03-11, 03:32 PM przez PatrykNSR.)
2016-03-11, 03:31 PM
griosek Offline
ninja

Warszawa
zx10r

Może komuś się przyda:
Trochę pogrzebałem na temat sidi w Polsce i głównym dealerem jest rapid motocykle
http://www.sidisport.com/en/dealers/motorcycle/europe
Natomiast dalszymi dilerami są:
http://www.rapid-motocykle.pl/?id_str=4

Więc można przyjąć, że kupując w tych sklepach produkty sidi nie będziemy mieć problemu z przyjęciem gwarancji czy oryginalnością produktów.

Ja zdecydowałem się na SIDI Vortice, w środku są trochę bardziej "surowe" niż alpiny, ale sprawiają wrażenie bardzo wytrzymałych i wyglądają 1000 razy lepiej od SMX plusów Red_icon_cheesygrin. Zapinanie ich nie jest zbyt łatwe ani wygodne, ale mi się to podoba Red_icon_wink. Coś więcej będę mógł powiedzieć na koniec sezonu.

2016-03-14, 01:52 PM
żaba Offline
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19

Liczba postów: 3,139
Reputacja: 11
już kiedyś o tym pisałem ,odnośnie bezpieczeństwa butów Sidi , spróbuj czy ten but się łamie na boki jak go ręką zegniesz ,wiem ,że tak bo sam widziałem Red_icon_smile więc przy wypadku ......? a spróbuj złamać Super techa albo Dainese ! gość w sklepie pokazywał czym się różnią Red_icon_smile Dainese i Alpina ma kewlar a Sidi plastik Red_icon_smile decyzja należy do Ciebie Red_icon_smile tylko pamiętaj ,że wygląd nie do końca idzie z bezpieczeństwem Red_icon_smile
2016-03-14, 02:01 PM
griosek Offline
ninja

Warszawa
zx10r

Nie wiem czy vortice można porównywać z Supertechami, raczej nie ta pułka Red_icon_wink
SMX plusy też się chyba na boki wyginały.
Co powiesz o ludziach jeżdżących w butach adrenaline, w porównaniu do sidi, dainese, alpiny chronią tak samo jak kalosze Red_icon_smile
Nie twierdzę, że może to nie być minus tych butów, ale poprzednie sidi cobra przejechały się ze mną parę razy po asfalcie i nogi miałem całe, a to jeden z niższych modeli jest...
Mam nadzieję, że nie będę musiał przekonać się o tym co piszesz na własnej nodze.

To co napisałeś dotyczy tylko modelu Vortice czy ogólnie sidi?

Sidi ma plastik, alpina kewlar? pewny jesteś, że nie przekombinowałeś teraz? Red_icon_wink

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-03-14, 02:42 PM przez griosek.)
2016-03-14, 02:28 PM
żaba Offline
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19

oczywiście każdy robi jak uważa Red_icon_smile marka Sid używa plastiku nie kewlaru ,gość ze sklepu Kombinezon (chyba znany dużej liczbie osób) pokazywał nam te sztuczki Red_icon_smile ,owszem tak jak napisałeś to buty o innym przedziale cenowym ,warto jednak przemyśleć zakup butów ,na własnej skórze się o tym przekonałem i Tobie ani nikomu nie życzę ,jednak czasem wydanie paru złotych więcej może przynieść rekompensatę Red_icon_smile
2016-03-14, 02:52 PM
griosek Offline
ninja

Warszawa
zx10r

Nie chce się sprzeczac, bo zapewne mam mniejszą wiedzę od ciebie i gościa z kombinezon.pl, ale ochraniacze w smx są z PU i TPU, a z kevlaru jest tylko jakies zapięcie w srodku. A to coś trzymajacego kostkę w alpinach nie było jakieś super solidne Red_icon_wink
Idąc tym tokiem rozumowania każdy powinien dolozyc kilka zloty i jeździć w supertechach.
Ogólnie fajnie, że zwrociles uwagę na taki aspekt Sidi, ale chyba będę musiał się sam przekonać... Red_icon_smile

2016-03-14, 03:31 PM
żaba Offline
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19

masz rację ,można by tak wywnioskować po moich postach heheRed_icon_smile dużo zawdzięczam tym butom więc może dlatego Red_icon_smile tu nie chodzi o wiedzę griosek a o bezpieczeństwo Red_icon_smile mimo wszystko kupuj co się Tobie podoba nie nam ,to Ty będziesz w tym jeździł i nikomu nic do tego Red_icon_smile ja wyraziłem tylko swoje zdanie odnośnie bezpiecznych a nie fajnie wyglądających butów Red_icon_smile
Tak na marginesie to mówi się ,że Daytona rządzi jeśli chodzi o buty ,jedyny ich minus to taki ,że wyglądają jak kalosze Red_icon_smile
2016-03-14, 09:21 PM
adams Offline
Użytkownik

Liczba postów: 224
Odkopie temacik - czy ktoś z Was miał do czynienia z butami Gaerne GP1? Ponoć jakościowo lepiej niż A*, mają szynę i wyglądają też ok. Ktoś coś więcej?
2016-06-10, 09:41 AM
Blade Offline
Młody
**

Liczba postów: 34
(2016-06-10, 09:41 AM)adams napisał(a): Odkopie temacik - czy ktoś z Was miał do czynienia z butami Gaerne GP1? Ponoć jakościowo lepiej niż A*, mają szynę i wyglądają też ok. Ktoś coś więcej?

Pisałem o nich kilkanaście postów wcześniej.  Mam je i jestem mega zadowolony :-)
2016-06-10, 11:57 AM
adams Offline
Użytkownik

A racja sorrki. Z kolei AS odradza... Trzeba je chyba przymierzyc bo chcialbym kupic cos solidniejszego niz smx-5 obecne, Supertechy mi sie bardzo podobaja ale sporo więcej też kosztują Red_icon_sad
2016-06-10, 04:53 PM
bart Offline
Wariat

BMW S1000RR

Liczba postów: 2,778
Reputacja: 2
Pozwole sobie dorzucić swoje trzy grosze ... nie mam duzego doswiadczenia w odziezy ale jednak.... mialem kiedys buty Rebelhorn nie jakies mega tanie ale za okolo 550zl i powiem, ze byla lipa bo nad piętą mi blyskawicznie popękały i nie byly jakies jakosciowo mega . Obecnie uzywam RST Trac Tech Evo z wszelkimi certyfikatami buciki i uzywam drugi sezon i NIC sie z nimi nie dzieje, poza aspektem uzytkowym, ze widac podeszwa sie lekko już sciera . Tak wiec osobiscie moge polecic buciki RST ktore sa i bezpieczne i NIE DROGIE Red_icon_smile w granicach 700zl .
2016-06-10, 05:01 PM
adams Offline
Użytkownik

Nie mają szyny z tego co widziałem Red_icon_sad
2016-06-10, 06:40 PM
r1_boyz Offline
Użytkownik

Kock
R1 Rn20

Liczba postów: 326
Odkopię lekko temat jakie zastanawiam sie nad zmiana obuwia co polecicie? myślałem o SMX Plus obecnie mam Sidi Vertigo
2018-01-08, 11:09 PM
Strona WWW Szukaj Odpowiedz cytując ten post
r1_boyz Offline
Użytkownik

Kock
R1 Rn20

moje po pół roku zaczeły obcierać :/ troche zraziłem sie do SIDI...do najbliższego sklepu mam 50 km(tak wiem mieszkam na zadupiu Red_icon_LOL ) a i praca nie bardzo pozwala
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-01-09, 12:09 AM przez r1_boyz.)
2018-01-09, 12:06 AM
Legut Offline
Młody
**

Kraków

Liczba postów: 22
SMX Plus to jeden z lepszych butów sportowych. Dobrze, układają się na stopie, są wygodne i poziom ochrony mają na dobrym poziomie. Jeśli masz daleko do sklepu to mogę Ci wysłać dwa rozmiary do przymiarki kurierem Red_icon_smile
2018-01-09, 12:58 AM
griosek Offline
ninja

Warszawa
zx10r

Tak jak pisałem w tym temacie, mi SMX plusy rozpadły się po roku Red_icon_wink i z tego co rozmawiałem z ludzmi w sklepie to w tamtym okresie było dużo reklamacji na buty alpiny. Ja mam teraz sidi vortice już chyba drugi rok i nic się nie popsuło. Fakt jest jeden - alpiny są wygodniejsze.
Dodatkowo ja mam grubą łydkę i przy spodniach kombi w alpinach miałem problem dosunąć suwak. W sidi jest regulacja.
Ale to prawda, najlepiej po przymierzać Red_icon_smile

2018-01-09, 10:28 AM
r1_boyz Offline
Użytkownik

Kock
R1 Rn20

(2018-01-09, 12:58 AM)Legut napisał(a): SMX Plus to jeden z lepszych butów sportowych. Dobrze, układają się na stopie, są wygodne i poziom ochrony mają na dobrym poziomie. Jeśli masz daleko do sklepu to mogę Ci wysłać dwa rozmiary do przymiarki kurierem Red_icon_smile

odezwe się do Ciebie na priv Red_icon_smile
2018-01-09, 08:16 PM
GoProR1 Offline
Wariat

Zagłębie
GSX1300RAL716

Liczba postów: 1,073
Ostatnio mierzyłem TCX i mają fajne duże kielichy, że bez problemu cała nogawka wchodzi i zamek się domyka. Podobno to dobra firma, która tylko buty robi. Model S-Race GTX to model z goretexem za 1199 zł.
2018-01-09, 10:46 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->