Budżetowa RN22 :P
Autor Wiadomość
shogun_zag Offline
Geriatric Team

Sosnowiec
motóry 1 i pół

Liczba postów: 2,018
Reputacja: 2
RE: Budżetowa RN22 :P
Hmmm, faktycznie kiepsko.
Ale skoro ubywa Ci płynu, to równie dobrze może być pęknięta głowica/przegroda, czego oczywiści Ci nie zyczę.
Uszczelkę i tak będziesz musiał wymienić, a głowice daj do sprawdzenia i splanowania.

I jeśli uda Ci się napukać fotek i do tego będzie Ci się chciało je tu zamieścić .... uuuuu chłopie!
Powstanie ABC mechanika R1 Red_icon_cheesygrin 
I zachęcam do tego wszystkich, bo komus się to może przydać.
... zgodnie z zasadą ... Ty dajesz, Tobie jest dawane Red_icon_cheesygrin
======================
Pozdrawiam
Piotrek  Red_icon_smoke
2017-11-22, 09:09 AM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

Liczba postów: 3,210
Reputacja: 22
No tak ... głowica też mogła pęknąć .. ale póki nie rozbiorę to się nie dowiem .. Statystycznie byłby to chyba pierwszy taki przypadek - nawet w RN22 Śp. Zelo jak wyciągnęło cały płyn tak że z wydechu woda pluła to tylko uszczelka poszła .. no ale kto wie ..
Cały proces wygląda tak, że nalewam płyn do chłodnicy po korek i na minimum w zbiorniczku wyrównawczym ... zapalam, motocykl sobie chodzi, grzeje się i jest OK .. w zbiorniczku podejdzie na max i tyle ... Jak schłodnieje to pociągnie ze zbiornika ile trzeba, znowu jest minimum i teoretycznie gra gitara .. ALE >>> OD CZASU DO CZASU NAGLE W ZBIORNIKU WYRÓWNAWCZYM POJAWIA SIĘ TYLE PŁYNU ŻE WYLATUJE rurką od przelewu i całe moto w płynie ... wtedy szybko odciągałem płyn do połowy zbiornika lub do minimum i latałem dalej .. I CZASEM znowu zbiornik pełen .. no to znowu odciągnąłem do butelki .. Po jazdach kiedy motocykl wystygł >> SRRUU !!! W zbiorniczku wyrównawczym SUSZA Red_icon_sad ... No to dolewka do zbiorniczka .. i taka zabawa w koło .. raz dolewam raz odciągam cały czas modląc się żeby tylne koło nie poleciało na winklu w lewo będąc całe w płynie ..
Po powrocie do domu boczek fru, korek od chłodnicy pyk .. a tak chłodziwa 2/3 no czy tam 3/4 .. więc znowu dolewam do chłodnicy itd .....
I TERAZ >>>> nie wiem dokładnie ile ubytku płynu spowodowane jest jego spalaniem a ile dociąganiem, nalewaniem znowu ( nie wlewam tyle samo ) a ile wylatywaniem przez przelew na wahacz i felgę Red_icon_tongue ..
WIEM JEDNO >> Płynu ma być full w chłodnicy - po korek .. Jeśli otworzycie na zimnym motocyklu korek i płynu nie ma tak że jest zaraz przy górze chłodnicy no to jest problem ..
CO WAŻNE >> motocykl dobrze jest postawić prosto na stojaku ... oczywista że jak będzie na stopce bocznej i mocno pochylony to inna bajka .. z tym że jak w chłodnicy brakuje 1/3 no to jakby nie stał to na dobra sprawę i tak to widać Red_icon_wink .. a jak stygnie na bocznej stopce to i tak różnica ciśnień stygnącego płynu spowoduje wciągnięcie tego co wyleciało do zbiorniczka, przez wzrost objętości przy nagrzaniu, więc >> jak stygnie i stoi na bocznej to też raczej powinno być na full .. ale to jest Yamaha - trudno to ogarnąć Red_icon_tongue ..
2017-11-22, 10:15 AM
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

Liczba postów: 2,666
Reputacja: 9
płynem ci sra na załączonej maszynie czy wyłączonej i ile stopni na blacie ?
moja też lubi się zsikać ale to tylko i wyłącznie jak jest zgaszona po wolnej jeździe w korku, i jest to związane zawsze z temperaturą silnika, jak przelot chłodna nigdy nie sika, i jak się zsika no to wiadomo z zbiorniczka płynu ubędzie i potem chłodnica nie ma co zaciągnąć, i trzeba dolać i do chłodnicy i do zbiorniczka, jak mam same przeloty nawet jak na zewnątrz 35+ to nie zsikała się nigdy i chłodnica i zbiorniczek zawsze ten sam poziom.... tylko u mnie zwykły dynagel w chłodnicy, tera wyląduje płyn na 135 stopni....

jak odciągasz płyn z zbiorniczka to nie ma co dziwić że chłodnica potem pusta, ciśnienie w temperaturze mocno zmienia objętość płynu, ty jak odessiesz jak moto stygnie nie ma potem co zassać, na mój gust nasze yamaszki mają za mały zbiorniczek wyrównawczy, i to co chłodnica daje w wysokiej temperaturze nam się nie mieści i moto sika, a potem nie ma czego zassać jak się chłodzi, i chłodnica robi się pusta...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-11-22, 10:40 AM przez simon68.)
2017-11-22, 10:35 AM
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

Wywala tylko w czasie jazdy - tzn. "wywala" bo to zwykle polega na ZAPEŁNIANIU zbiorniczka ... Na postoju jak zgaszę to nigdy mi nie wyrzuciła. Nawet jak raz było kiedyś  na Słowacji 126 stopni na zegarze jak zjechałem z sesji i wolno się toczyłem pod Sprintera .. to nic nie wyleciało .. ale >> wahacz i koło w śladach po wysychającym płynie i zbiorniczek pełen ..
No może być tak że wina zbyt małego układu .. w R6 kolega ( 2005 ) MA ZBIORNIK JAK 4 MOJE  .... i jak się napełni podczas sesji  na maxa to tak trzyma .. jak schłodnieje to mniejsza nieco ... ale - odkręcałem korek wieczorem po jazdach u niego i chłodnica pełna ..
Tylko martwi mnie jeszcze, czemu taki kolor ciemny płynu - w chłodnicy - co prawda patrzyłem świecąc telefonem ... ale jest ciemny jak herbata .. odessam w sobotę strzykawką i zobaczę dokładnie ..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-11-22, 03:16 PM przez A.S..)
2017-11-22, 03:15 PM
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

AS a jaki płyn tak z ciekawości masz ?
ja teraz będę swoją zalewać manolem PRO COOL -40ST.C/+135ST.C
....
masz śmietanę na korku? to że płyn jak herbata niestety takie cuda się dzieją od korozji o ile się nie mylę   Red_icon_tongue2
2017-11-22, 06:54 PM
shogun_zag Offline
Geriatric Team

Sosnowiec
motóry 1 i pół

W KTMie mam tak, że jak wleję mu płynu na maxa ... do kreski, to zaraz wyrzyga to, co w zbiorniczku + dodatkowo ok. 50-100 ml płynu ... jak zacznie wypluwać, to na maksa.
Ale jak trzymam stan min. to zero problemów z płynem ... stanem płynu. Ile miałem na początku sezonu, tyle teraz.
W R1 niemi miałem problemu, teraz mi wymienili i muszę sprawdzić, ile go jest, bo nie patrzyłem.

Kłopoty z płynem zaczynają się, kiedy mocno przegrzeje się silnik. I teraz tak ... jak płyn znika to:
  1. albo dostaje się do komory spalania (peknięta uszczelka pod głowicą, albo przegroda w głowicy) i wówczas podczas jazdy za pojazdem jest biała chmura pary z przepalonego płynu,
  2. albo j/w, ale dostaje się do układu chłodzenia olej z silnika (nie spotkałem się z tym, aby było odwrotnie), wówczas olej minimalnie zacznie ubywać lub wręcz niezauważalnie, ale za to w płynie chłodniczym zobaczysz olej ... najlepiej widać go w zbiorniczku wyrównawczym ... oczka oleju jak w rosole lub cienka warstewka. 
  3. albo jak w pkt 1, ale kompresja bije w płyn chłodniczy, powstające ciśnienie wywala płyn, a spaliny zabarwiaja płyn na kolor ... jak by sie w nim szmate z podłogi wypłukało. 
Z tego, co piszesz, sądzę, że pkt. 3 dotyczy Twojej sprawy. Odkręć osłonę z zbiorniczka wyrównawczego płynu, odpal moto i popatrz, czy co jaki czas nie puszcza z chłodnicy do zbiorniczka bąbli powietrza ... na walnych albo z gazem.

edit
... przypomniało mi sie, że jak w aucie "znikał" mi płyn, a nie wiedziałem ... gdzie ... obok zbiorniczka wyrównawczego przytroczyłem małą buteleczkę ok. 150 mm i wsunałem do niej wężyk przelewowy z zbiorniczka wyrównawczego.
I złapałem złodzieja płynu ... do buteleczki Red_icon_cheesygrin Jak po jedzie podnosiłem maskę, to ani śladu po nim nie było, a tak, to ... do butelki.
Przyczyną była przedmuchana uszczelka pod głowicą pomiędzy 1 a 2gim cylindrem
======================
Pozdrawiam
Piotrek  Red_icon_smoke
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-11-22, 07:22 PM przez shogun_zag.)
2017-11-22, 07:10 PM
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

Piotruś patrząc po tym jak u nas wygląda uszczelka pod głowicą to żeby kompresja dostała się do kanału chłodzącego to by wyjebało całą uszczelkę, AS pisał że odciąga płyn z wyrównawczego bo boi się go załapać na oponę, tak że przy chłodzeniu potem chłodnica nie ma co zatargać i temu pusta, a kolor no cóż korozja niestety pompa chłodnica a bo co innego ....
2017-11-22, 07:16 PM
shogun_zag Offline
Geriatric Team

Sosnowiec
motóry 1 i pół

No ... odciąga, bo kompresja bije w układ chłodniczy i wypycha płyn. Jak spaliny się wybulgają, to płyn opada i go brakuje.
Nic w przyrodzie nie ginie Red_icon_wink
Sztuczka z butelką rozwieje wątpliwości Red_icon_cheesygrin 
... t.z.n. ... A.S. bierze litra, ja biorę litra + ogórki i ... nie ma bata, aby nie rozwiązać problemu
Może się jeszcze kto dołączy Red_icon_mad3 Red_icon_mad3 Red_icon_mad3
======================
Pozdrawiam
Piotrek  Red_icon_smoke
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-11-22, 07:30 PM przez shogun_zag.)
2017-11-22, 07:26 PM
misiek84 Offline
Wariat

Kałuszyn
R1 RN12

Liczba postów: 1,351
(2017-11-22, 07:26 PM)shogun_zag napisał(a): ... t.z.n. ... A.S. bierze litra, ja biorę litra + ogórki i ... nie ma bata, aby nie rozwiązać problemu
Może się jeszcze kto dołączy Red_icon_mad3 Red_icon_mad3 Red_icon_mad3

Biorę trzeciego litra i jeszcze więcej ogórków i jadę do Was Red_icon_cheesygrin  Red_icon_banana Red_icon_banana Red_icon_banana

We włosach wiatr, w oczach łzy na liczniku czterdzieści trzyRed_icon_cheesygrin
2017-11-22, 07:36 PM
shogun_zag Offline
Geriatric Team

Sosnowiec
motóry 1 i pół

Hmmm, to motór ASa szybko nie ruszy ... chyba, że ogórków braknie Red_icon_cheesygrin
======================
Pozdrawiam
Piotrek  Red_icon_smoke
2017-11-22, 07:40 PM
misiek84 Offline
Wariat

Kałuszyn
R1 RN12

Liczba postów: 1,351
Heheheh Red_icon_smile Piotrek do wiosny jeszcze duuuuuuużo czasu to myślę, że uda się i ruszy Red_icon_wink Red_icon_cheesygrin Pod warunkiem, że we wszystkich sklepach w okolicy zabraknie ogórków.... Red_icon_cheesygrin

We włosach wiatr, w oczach łzy na liczniku czterdzieści trzyRed_icon_cheesygrin
2017-11-22, 08:01 PM
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

AS prosty test mosz jako spr kompresyje w swojej niuńce ?
2017-11-22, 08:12 PM
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

Tak ... za parę dni zapakuje motóra i jadę do kolegi ma i czujnik Co2 zapinany na zbiorniczek i zegar do mierzenia kompresji ... Znajdziemy mniej więcej gdzie trzeba patrzeć bo tak czy siak silnik idzie w drobny mak bo za długo już latam żebym nie czuł w kościach, że jak się nim teraz nie zajmę to w maju będę szukał innego pieca .. Red_icon_sad ...
2017-11-22, 09:56 PM
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

spox, przynajmniej będzie więcej danych dla potomnych, czy to tylko wina układu i jego małej pojemności na rozszerzalność, czy jednak uszczelka ..... cekom na wyniki zabawy.... ( dla mnie dłubanie przy moto to zabawa, czasem jak wracam z siłki czy kicka i jak adrenalina mnie trzyma i spać nie mogę, to siedzę do 1 w nocy i coś tam psuje potem to naprawiam, a że przy crossie zawsze coś się znajdzie to mam zajęcie, bo przy r1 to kurcze na szczęście tylko eksploatacja, za to SC59 kumpla co też u mnie w garażu to temat rzeka, tak awaryjnego motóra tom dawno nie widział... )
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-11-22, 10:52 PM przez simon68.)
2017-11-22, 10:51 PM
żaba Offline
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19

Liczba postów: 3,138
Reputacja: 11
a może korek chłodnicy ? jeśli będzie uszkodzony też potrafią się cyrki dziać Red_icon_wink
2017-11-23, 10:39 AM
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

(2017-11-23, 10:39 AM)żaba napisał(a): a może korek chłodnicy ? jeśli będzie uszkodzony też potrafią się cyrki dziać Red_icon_wink

As-a o korek podejrzewasz, boga się nie boisz,
ale tak z innej bajki w KTM korek mam standard 1,1 bara, tzw. tuningowe można kupić na 1,8 bara - bo ten to dopiero potrafi się zsikać, a najlepsze to jest to że tam zbiorniczka nima, a rureczka prost na tytanowe kolektory, już widziałem jak się płyn z chłodnicy ładnie pali parę razy.....

w naszych yamaszkach tys cheba 1,1 bara, ciekawe czy robią tys takie na 1,8.....
2017-11-23, 11:09 AM
A.S. Offline
HULK

śląsk
K8 + K63 2021

Korki są nawet na 2,5 ...
Korka raczej nie podejrzewam .. bo system działa .. leci do zbiorniczka jak się zagrzeje i wraca do chłodnicy jak stygnie .. no ale ..
Poza tym tak odnośnie głównego tematu.. to teraz w zbiorniczku było ponad minimum a w chłodnicy 3/4 .. powinien wciągnąć płyn do zera a nie wciągnął .... no nic .. zmierzymy sprężanie bo jak cokolwiek jest tam nie teges to zaraz wyjdzie .. CHOCIAŻ >> jak wczoraj słyszałem .. są takie pęknięcia w głowicy że wyłażą dopiero po zagrzaniu .. ale wtedy moto traci moc dość konkretnie a moje idzie do 299 bez problemu ...
Dwa razy zadziało się tak że w czasie mocnego przyspieszania nagle jakby zaczęło przerywać na 2 -3 sekundy i odpuszczało i szło dalej .. raz na dzień cały jazdy tak mi się stało .. Raz na Pannoni raz na Brnie .. ostanie wyjazdy ...
2017-11-23, 01:35 PM
simon68 Offline
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik

(2017-11-23, 01:35 PM)A.S. napisał(a): Dwa razy zadziało się tak że w czasie mocnego przyspieszania nagle jakby zaczęło przerywać na 2 -3 sekundy i odpuszczało i szło dalej .. raz na dzień cały jazdy tak mi się stało .. Raz na Pannoni raz na Brnie .. ostanie wyjazdy ...

a bo masz przewód paliwowy zagięty  Red_icon_tongue2
2017-11-23, 01:37 PM
MarioCFC Offline
Chicken Trips

Mikołajki
RN19

Liczba postów: 1,515
Reputacja: 3
(2017-11-23, 10:39 AM)żaba napisał(a): a może korek chłodnicy ? jeśli będzie uszkodzony też potrafią się cyrki dziać Red_icon_wink

Były kiedyś przypadki tu na forum że wywalało płyn i wymiana korka usuwała problem. O ile pamiętam dotyczyło to rn19.
2017-11-23, 01:52 PM
MONSTER Offline
Użytkownik

LESZNO
rn04 rn09

Liczba postów: 228
Reputacja: 0
A.S. do spokojności możesz prześwietlić rentgenem głowice aby wykluczyć mikropęknięcia.
2017-11-23, 05:12 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->