simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Liczba postów: 2,728
Reputacja:
9
|
RE: Bład numer 12
pierw zrób z aku porządek.... lub rozrusznik pada....
w każdym bądź razie nie ma co zwracać uwagi na błędy któe pojawiają się przez zbyt niskie napięcie w układzie...
dodam że lepiej zrobić porządek z aku lub rozrusznikiem, bo mocne spadki napięcia nie są dobre dla kompa, i nie raz widziałem przepalone ścieżki z tego powodu.....
szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
na chuj koni kupa jak kierowca dupa.........
GAZU PIZDO..........
a w garażu dzik-RN12, RN22,KTMSX450,KTM790ADVR
|
|
| 2020-09-28, 04:53 PM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Reputacja:
9
|
(2020-09-28, 05:28 PM)yamaharn2222 napisał(a): (2020-09-28, 04:53 PM)simon68 napisał(a): pierw zrób z aku porządek.... lub rozrusznik pada....
w każdym bądź razie nie ma co zwracać uwagi na błędy któe pojawiają się przez zbyt niskie napięcie w układzie...
dodam że lepiej zrobić porządek z aku lub rozrusznikiem, bo mocne spadki napięcia nie są dobre dla kompa, i nie raz widziałem przepalone ścieżki z tego powodu.....
Aku jest ok bo pali od strzała,a sytuacja kiedy słychać sam przekaźnik i nie kręci zdarza się raz na jakieś 20 odpaleń
sprawdź na ile spada napięcie podczas tej sytuacji,
ale jak mówisz raz na 20 to rozrusznik podejrzany...
szybkie drogi są dla szybkich motocykli, szybkie zakręty dla szybkich motocyklistów....
GAZU PIZDO..........
|
|
| 2020-09-28, 05:51 PM |
|
A.S.
HULK

śląsk
K8 + K63 2021
Liczba postów: 3,210
Reputacja:
22
|
Nie wiem .. nie znam się  ... ale to jest raczej przekaźnik ..
Rozrusznik jak jest padnięty to padnięty .. często się wiesza .. a jak już moto gorące to kapa całkowita .. Napięcie spada bo styki są przepalone i raz na jakiś czas źle sklei .. zegary powinny się wtedy wyłączać i testować od nowa ..
Przekaźnik z Tourmaxa spokojnie da radę .. chociaż wiadomo można i z Arrowhead kupić  ..
Ale niestety ... powodów takiego zachowania w RN22 mamy 4 ...
- akumulator
- masa ( kabel )
- przekaźnik
- rozrusznik
Trudno na 100% wywróżyć co i jak .. to się "naprawia" podmieniając części .. w kolejności jak wyżej ...
|
|
| 2020-09-28, 09:53 PM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Reputacja:
9
|
zyga u Ciebie nie kręci jak powinien, jak masz aku sprawdzone zę faktycznie jest ok,to
masa, albo plus na rozrusznik słabo, albo szczotki papa...
GAZU PIZDO..........
|
|
| 2020-09-28, 11:48 PM |
|
simon68
Administrator

Oświęcim
RN22,SX450,dzik
Reputacja:
9
|
problem jest tego rodzaju,
jak kable zaśniedzą, zły kontakt itd.... owszem można wyczyścić i jeździć dalej.....
pytanie natomiast jest inne, jak długo taki układ latał,
a jak wiadomo zły kontakt spadek napięcia prąd rośnie, i ..... i pali co po drodze, upala szczotki, komutator itd...
dla tego pomimo tego ze to wina zaśniedziałych kabli to ja na 100% rozrusznik na stół i do sprawdzenia i wyczyszczenia wspomniany komutator, szczotki pewnie wymienić bo zara pewnie będzie po nich jak dłużej tak się eksploatowało.... można usuwać usterkę owszem można, ale że ja stara szkoła i się szefowało UR przez parę lat, to wiem ze po usterce jednej przyjdzie druga z nią powiązana więc lepiej prześwietlić podzespoły powiązane i wcześniej zapobiec i mniejszym kosztem porobić
GAZU PIZDO..........
|
|
| 2020-09-29, 06:27 PM |
|
A.S.
HULK

śląsk
K8 + K63 2021
Liczba postów: 3,210
Reputacja:
22
|
Pewnie tak .. ale na tyle RN22, RN19 i RN12 które składałem i które były w warsztacie przez te 3 - 4 lata w ŻADNEJ po rozebraniu rozrusznika nic nie wymieniałem bo wszystko jest jak nowe - szczotki i komutator profilaktycznie myjemy ale to nie jest nic co jest konieczne .. CHYBA że rozrusznik zaleje oliwa - CAŁY >> a widziałem takie przypadki i robiłem .. no to wtedy to tak  .. wszystko jest zmielone w środku do cna .. ALE >> objaw tego jest taki że oliwa leci po silniku w stronę zębatki .. bo tak nasączony jest rozrusznik .. wszystko się zwiera i przepala jedna wielka czarna kupa gruzu ..
A taka ciekawostka że u Grzesia rozrusznik śmigał jak złoto .. ale ciekło lekko z oringu .. więc profilaktycznie rozebrałem rozrusznik, umyłem, złożyłem i ............... UMARŁ  .. wymieniałem na szybko na drugi jak przyjeżdżał ( na taki z silnika od Alberta ) bo wszystko zrobiłem jak trzeba, magnesy ustawiłem jak trzeba, szczotki idealne, komutator idealny a rozrusznik ledwo kręci .. kręci ale BARDZO ciężko ( sam - wyjęty z silnika ) a co dopiero jakby miał silnik uciągnąć .. Rozbierałem go już ze 3 razy uzwojenie sprawdzałem, szczotki, smarowałem .. aż w końcu olałem temat ...
Może dlatego jestem tak nastawiony jak pies do jeża i rozrusznik zawsze zostawiam na koniec  ...
|
|
| 2020-09-29, 08:59 PM |
|