mleko w silniku
Autor Wiadomość
yamaharaptor Offline
Młody
**

Parczew
Raptor R1

Liczba postów: 79
Reputacja: 0
mleko w silniku
Czesc,
Mam pytanie, bo zrobilo mi sie mleko z oleju. Co moze byc tego powodem ? uszczelka jakas czy co? moze przegrzanie silnika ? ogolnie motor byl nie jezdzony bardzo dlugo, ostatnio zauwazylem ze chlodnica sie nie grzeje, moze termostat sie zablokowal czy cos ale nie bylo jezdzone tylko pracowal pare razy po kilka minut, lekka przygazowka. Nie wiem po jakim czasie chlodnica powinna sie nagrzac? zegary mialem nie podlaczone wiec nie wiem jaka byla temp.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-05, 09:22 PM przez yamaharaptor.)
2013-09-05, 09:21 PM
Szukaj Odpowiedz cytując ten post
aras1313 Offline
Użytkownik

R1 2006

Liczba postów: 311
RE: mleko w silniku
uszczelka pod glowica moze byc a ubyło plynu chlodniczego?
2013-09-05, 09:26 PM
yamaharaptor Offline
Młody
**

Parczew
Raptor R1

wlasnie taka mam nadzieje, bo dzownlem do serwisu to powiedzieli ze najprawdopodonie przegrzanie i ze tego sie nie naprawia... juz nawet przegladalem silniki na allegro.. plyn w zbiorniczku jest w normie ale moglo chyba przedostac sie tyle ze nie zauwazylem roznicy. ile powinno go byc w chlodnicy ? pod korek?
tez mleko zauwazylem po odkreceniu korka do wlewu oleju bo w oczku jescze wtedy nie bylo widac, dopiero bo kilku dniach, moze dlatego ze byl przemieszczany
2013-09-05, 09:33 PM
żaba Offline
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19

Liczba postów: 3,138
Reputacja: 11
tak jak pisze Aras ,uszczelka pod głowicą ,przestrzeliło na kanale olejowym , jest opcja że może to być oring na łączniku pompy wody ,ale wtedy będzie kapać pod silnikiem ,tam gdzie miska olejowa, tak prawie na środku jest rurka ,którą będzie wylatywać woda jeśli coś się tam stało,sprawdź tam ,tańsza opcja ,jeśli tam wszystko ok ,to obstawiam uszczelkę pod głowicą
2013-09-05, 09:41 PM
yamaharaptor Offline
Młody
**

Parczew
Raptor R1

wlasnie nie wiem czy o ta sama chodzi ale od gory silnika mniej wiecej na srodku wychodzi rurka ktora rozdziela sie na dwie i z niej jakas woda wlasnie poleciala troche
pod silnikiem sucho bylo
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-05, 09:51 PM przez yamaharaptor.)
2013-09-05, 09:48 PM
żaba Offline
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19

nie tamta jest dokładnie w misce, wychodzi tak na środku pod spodem ,ale nie jestem pewny czy tam ma prawo się wymieszać z olejem ,człowiek wszystkiego nie wie niestety Red_icon_smile
2013-09-05, 09:58 PM
yamaharaptor Offline
Młody
**

Parczew
Raptor R1

sprawdzalem, pod silnikiem sucho jest caly czas
czy jesli to faktycznie przegrzanie to jakich kosztow moge sie spodziewac ? ewentualnie jakie moga byc koszta wymiany uszczelki pod glowica ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-05, 10:15 PM przez yamaharaptor.)
2013-09-05, 10:05 PM
żaba Offline
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19

uszczelka kosztuje w granicach 300zł (zależy jaka firma ) co do przegrzania to wszystko zależy co tam się stało ,bo skutki przegrzania mogą być różne ,aż do pękniętej tulei cylindrowej ,więc ciężko to określić , jeśli robisz sam to uszczelka pod głowicą będzie tylko kosztem (jeśli reszta ok ) sprawdź przy okazji łańcuszek rozrządu ,luzy zaworowe , na wierzchu łatwiej to zrobić Red_icon_smile
2013-09-05, 10:20 PM
yamaharaptor Offline
Młody
**

Parczew
Raptor R1

lubie cos robic przy moto ale jakos nie mam odwagi zeby sie zabierac za silnik i go rozbierac, bo pewnie bym zaraz wiekszej bidy narobil wiec oddam do sprawdzonego warsztatu w poniedzialek, jak cos sie dowiem to napisze tutaj.

niedogrzany silnik? moze to byc tez to bo jest taki nalot jak mowisz no i raczej zawsze na krotko jest odpalany, jak jezdzilem to tez tylko pare minut bo nie skonczony jest
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-05, 10:36 PM przez yamaharaptor.)
2013-09-05, 10:35 PM
żaba Offline
To co Nas kręci

Ostrów Wlkp.
RN19

spokojnie ,nie ma co panikować ,jak rozbierze Ci mechanik będziesz wiedział ,koszt wymiany uszczelki u mechanika (robocizna )to coś koło 200 a 300 zł ,pisz jak coś się dowiesz ,będziemy radzić Red_icon_cheesygrin powodzenia
2013-09-05, 10:50 PM
yamaharaptor Offline
Młody
**

Parczew
Raptor R1

mam 30km do niego wiec lepiej mi sie oplaci pojechac, dac zeby przejrzal, zabrac maszyne, samemu wyjac silnik i dac do wymiany uszczelki ale pogadam z nim i zadecyduje, dzieki za pomocRed_icon_smile

tak zrobilem... zaczelem wyjmowac silnik i okazalo sie ze z weza ktory idzie od chlodnicy do silnika z lewej strony wylecial plyn z olejem i sie okazalo ze tylko uszczelka w pompie wody Red_icon_smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-19, 05:04 PM przez yamaharaptor.)
2013-09-05, 10:55 PM

Dodatkowe informacje

Skocz do:

-->